Pressmeddelande -
Kittlande nerförsåkning? Hyr cyklar för familjens säkerhet!
- En berg- och dalbana på två hjul. Så sammanfattar instruktör Nisse Brundin upplevelsen av downhillcykling. Det senaste tillskottet till Lofsdalens utbud av leder har designats av Tom Pro, en kanadensisk legendar inom cykelsporten. I tisdags öppnade Lofsdalen Bike Park och anläggningens satsning rimmar väl med det stadigt ökade intresset för cykelsporten i länet. - Vi har nu ett fyrtiotal ungdomar som cyklar mountainbike och tävlar, berättar Håkan Degselius, ordförande i cykelsektionen i Svegs IK. Men se till att växlar och broms funkar bra innan det är dags att rulla, uppmanar han föräldrarna.
- Vi har femåringar som cyklar i lederna. Så fort man kan kontrollera broms och växel kan man åka nedför, berättar Nisse. Med anpassade leder i olika svårighetsgrader så är downhillåkning en kittlande upplevelse för stora som små.
Den sjunde och nya leden i parken är kategori blå och helt "rullbar". Detta betyder att man inte behöver göra hopp om man inte vill. I framtiden kommer den nya leden innehålla förgreningar med olika svårighetsgrader. Har man en bra och stadig cykel lär man sig snabbt avancera i svårighetsgrad. Det är en stor skillnad mellan en stadscykel och en cykel för nedförsåkning. Stötdämpande gafflar, kraftigare däck och bromsar och lutning som är gjord för en stående cyklist.
- Downhillcyklar är en stor ekonomisk investering för en familj. Jag rekommenderar att man hyr cyklar de första gångerna. Det ingår skyddspaket med överkroppskydd, hjälm, goggles, handskar med mera. När du sen vet att du vill tillbringa varje dag på cykeln - då kan du gå i köpestankar. En ungdomscykel av kvalitet kostar 15-20 000 kr i nypris, en vuxencykel 25-30 000 kr. En begagnad cykel är då att föredra rent ekonomiskt, säger Nisse. Men tänk om den inte varit oljad och servad som den ska? Bättre är då att hyra och veta att man får kvalitet och skydd. Vi har ett femtiotal cyklar till uthyrning och skyddspaket som passar alla.
- Det är inte så svårt som du tror att cykla nerför, uppmanar Håkan Degselius cyklisterna som går i tankar om nerförsåkning. För det första är det trafiksäkert - det finns inga fordon och lastbilar i närheten. Och för det andra bestämmer du själv farten och var du åker och inte.
Såväl tävlingar såsom spontana sommarträffar har lockat klubbens cyklister, berättar Håkan. Just utförsåkning är populärt bland de yngre och han rekommenderar föräldrar att vara noggranna med att se över barnets cykel, att bromsar och växlar funkar som de ska.
- Och kom ihåg att inte göra nybörjarmisstaget - att klä dig för varm!
Väljer du Lofsdalens Bike Park finns den stora skillnaden att du rullar nerför och åker liften upp.
- Det blir en explosiv urladdning nedför och en stillsam avkylning i liften upp med din cykel. Inte fullt lika svettigt, ler Nisse.
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Att definiera känslor är inte lätt. Men en sak är säker: finns de är de svåra att dölja. Det emotionella är en del av människan som inte låter sig påverkas av evolutionen i övrigt.
Det vi i Lofsdalen känner för vår bygd kan sammanfattas i två ord: äkta kärlek. En kärlek som är omöjlig att ta miste på. Och den präglar allt vi gör. Hur vi förhåller oss till varandra och till naturen. Hur vi möter våra besökare. Hur vi kommunicerar. Hur vi planerar och genomför de åtgärder och aktiviteter som ska locka ännu fler människor till Lofsdalen.
Byn där vi lever och verkar är liten. Det betyder att det mesta kommer nära. Blir personligt. Hos oss finns det stora i det lilla. En styrka som skiljer oss från andra fjällanläggningar.
Den ska vi utnyttja och bygga vidare på. För med de starka känslorna kommer också en stark tro på framtiden. En vilja till förändring och utveckling. Vi vill jobba för att vår bygd ska blomstra; leva både vinter- och sommartid.
Kärleken växer. Lofsdalen också.