Pressmeddelande -
Vad är hemligheten bakom Lofsdalens lavinfria pistar?
En vit, frisk och snöig säsong väntar Lofsdalens vinterbesökare. SMHI:s prognos visar regelbundna snöfall växlat med soligt väder fram mot sportlovsveckorna. Lofsdalens terräng mäter ett snödjup på hela 115 centimeter och dagligen lägger sig 5-10 cm nysnö. Men skidanläggningen på berget Hovärken är ett av de minst drabbade anläggningar när det gäller laviner. Hur kommer det sig?
Det har med skidanläggningens placering att göra, på Hovärkens södra mantel, och människans natur. Statistik visar att de flesta laviner i Europa inträffar på sluttningar som är mot nord och ost. Dit söker sig offpiståkare på jakt efter brant, snörik och av sol opåverkad terräng. På sydsidan får solen och temperaturväxlingar snön att "sätta sig" snabbare. En klassisk regel i Alperna är att aldrig åka nerför en sydsluttning efter kl. 12. Detta då solen värmer upp snötäcket och gör den instabilare. Dock fungerar en skidanläggning automatiskt som en stabilisator - ju fler människor som åker nerför en sluttning, desto mer stabiliseras snömanteln.
Enligt SMHI inträffar i snitt ca en lavinrelaterad dödsolycka i Sverige per år, fem i Norge och ett hundratal i Alperna. Fjällsäkerhetsrådet i Sverige arbetar aktivt med att informera folk som ska ut på fjällen om hur de bedömer risker när de ska ut på orörda snöfält och okontrollerad terräng.
Lofsdalen arbetar aktivt med att informera och förhindra olyckor för vinterbesökare. Välkomna att besöka Lofsdalen!
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Att definiera känslor är inte lätt. Men en sak är säker: finns de är de svåra att dölja. Det emotionella är en del av människan som inte låter sig påverkas av evolutionen i övrigt.
Det vi i Lofsdalen känner för vår bygd kan sammanfattas i två ord: äkta kärlek. En kärlek som är omöjlig att ta miste på. Och den präglar allt vi gör. Hur vi förhåller oss till varandra och till naturen. Hur vi möter våra besökare. Hur vi kommunicerar. Hur vi planerar och genomför de åtgärder och aktiviteter som ska locka ännu fler människor till Lofsdalen.
Byn där vi lever och verkar är liten. Det betyder att det mesta kommer nära. Blir personligt. Hos oss finns det stora i det lilla. En styrka som skiljer oss från andra fjällanläggningar.
Den ska vi utnyttja och bygga vidare på. För med de starka känslorna kommer också en stark tro på framtiden. En vilja till förändring och utveckling. Vi vill jobba för att vår bygd ska blomstra; leva både vinter- och sommartid.
Kärleken växer. Lofsdalen också.